Haarnestcyste

Haarnestcysten zijn een vervelend verschijnsel waar u, naar mate de cyste groeit veel last van kunt hebben. Meer relevante informatie over haarnestcysten vindt u op deze pagina. Zo vindt u hier informatie over wat een haarnestcyste nu exact is. Daarnaast vindt u hier informatie over het ontstaan van een haarnestcyste en de symptomen van haarnestcysten. Ten slotte kunt u hier terecht voor meer informatie over het behandelen van een haarnestcyste en het voorkomen van haarnestcysten.

Heeft u een vraag over uw Haarnestcyste? Stel uw vraag op : Haarnestcyste Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.Wat is een haarnestcyste?

haarnetcysteEen haarnestcyste is een holte in de huidplooi en wordt veroorzaakt door één of meerdere ingegroeide haren. De haarnestcyste wordt in vaktermen ook wel een Sinus pilonidalis genoemd. Doordat deze holte onder de huid is ontstaan en er middels een klein gaatje of kleine intrekking een verbinding met buiten is ontstaat er gemakkelijk een ontsteking in deze holte. Bij het ontstaan van deze ontsteking praten we over een haarnestcyste of Sinus pulonidalis. Haarnestcysten komen het vaakst voor in de bilspleet en in de lichaamsbeharing rondom het geslachtsdeel.

Hoe ontstaat een haarnestcyste?

Ondanks herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek naar haarnestcysten is de exacte oorzaak niet bekend. Wel is duidelijk dat ingroeiende haren er uiteindelijk voor zorgen dat de cyste onstaat, maar een verklaring waarom haren ingroeien bestaat niet. Een eventueel verband zou kunnen liggen met zittende beroepen waarbij de haren vaak lange tijd weinig bewegingsruimte hebben. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, een beroep waarbij haarnestcysten veel voorkomen.Symptomen haarnestcysten

In de beginfase van een haarnestcyste hebben mensen dit vaak niet eens door. In veel gevallen kennen mensen dit bultje wel, maar is het niet storend of doet het geen pijn waardoor een bezoek aan de huisarts ook niet nodig is. Pas op het moment dat de haarnestcyste begint te ontsteken roept de cyste irritatie op en gaat pijn doen. In sommige gevallen kan de cyste ook bloed en/of vocht afgeven.

Haarnestcyste verwijderen

Haarnestcysten verwijderen is een vrij complexe opdracht en wordt daarom in principe niet gedaan zolang u geen klachten van de haarnestcyste ondervindt. Wel wordt in alle gevallen aangeraden er even naar te laten kijken door een huisarts. Vervolgens kunt u zelf door middel van ontharingscrème het deel rondom de haarnestcyste vrij van haren maken om nieuwe cysten te voorkomen. Kiezen voor ontharingscrème zorgt ervoor dat nieuwe haartjes niet ook naar binnen groeien, zoals wel gebeurt wanneer u voor scheren kiest. Op deze manier zorgt u ervoor dat herhaling wordt voorkomen en de cyste zichzelf zal herstellen.

Haarnestcyste operatief verwijderen

In sommige gevallen wordt gekozen voor het operatief verwijderen van een haarnestcyste. In deze specifieke gevallen is er sprake van erg hinderlijke klachten. U krijgt dan een algehele narcose of een ruggenprik waarna de haarnestcyste volledig wordt verwijderd. Deze operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na de operatie wordt gekozen of de wond wordt opengelaten wordt of gedeeltelijk gesloten wordt. Vooral wanneer u op uw rug ligt kunt u erge last hebben van de operatie. Na de operatie moet u de wond twee tot drie maal per dag spoelen onder de douche, de wond met een gaasje afdrogen en de wond vervolgens weer bedekken met pleisters. Vooral dit proces van schoonhouden is erg belangrijk om herhaling te voorkomen.

Complicaties na operatie haarnestcyste

haarnetcysteOperaties zijn nooit zonder risico’s, er is altijd een kans dat er complicaties optreden zoals infecties en nabloedingen. Bij haarnestcysten is dit niet anders doordat de wond opengelaten wordt. Hierdoor kan de wond gemakkelijk lekken en kunnen infecties gemakkelijk de wond in. Let daarom goed op of er na de operatie complicaties optreden en neem indien nodig contact op met uw behandelend arts of uw huisarts. Deze zal u vervolgens maatregelen nemen en u bijvoorbeeld een antibioticakuur voorschrijven.

Heeft u een vraag over uw Haarnestcyste? Stel uw vraag op : Haarnestcyste Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.

Adviezen na de operatie

Na ongeveer drie à vier weken is het gehele operatiegebied genezen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van uw cyste. Dit is ook de regel die bepaalt of u uw dagelijkse activiteiten weer volledig mag oppakken. Het is namelijk zo dat u na de operatie uw activiteiten weer volledig mag oppakken, zolang dit geen pijn met zich meebrengt. Ondervindt u pijn tijdens deze activiteiten dan dient u direct te stoppen. Wanneer de klachten weer weg zijn kunt u op eigen initiatief experimenteren met hoeveel beweging u aankunt en hoeveel rust u daartegenover moet zetten.

Haarnestcysten voorkomen

Doordat de exacte oorzaak van haarnestcysten niet bekend is, kunt u deze niet voorkomen. Echter is uiterlijke verzorging, dus ook de manier waarop u uw lichaamsbeharing verzorgt van invloed. Houd uw houd daarom goed schoon en u verkleint de kans op haarnestcysten weer een klein beetje. Een andere belangrijke tip die kan helpen haarnestcysten te voorkomen is het gebruik van ontharingscrème in plaats van scheren, dit zorgt ervoor dat de volledige haar verdwijnt en deze dus niet naar binnen kan groeien.

Reacties

reacties

Laat een reactie achter