polycysteus ovariumsyndroom

Wat is polycysteus-ovariumsyndroom?

Bij polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) worden er in het lichaam van een vrouw teveel mannelijke hormonen geproduceerd. De eierstokken maken bij iedere vrouw een klein beetje mannelijk hormoon aan, maar dat is normaal. Bij PCOS worden er teveel mannelijke hormonen geproduceerd. De ongesteldheid kan heel onregelmatig zijn of niet op gang komen, waardoor het moeilijk is om te zeggen wanneer iemand met PCOS vruchtbaar is. Vooral Aboriginals en Indiase vrouwen hebben last van deze ziekte. Ongeveer tien tot vijftien procent van de vrouwen op de wereld heeft PCOS.

Hoe ontstaat PCOS?

Men denkt dat PCOS ontstaat door hormonale afwijkingen. Daardoor ontwikkelen cystes zich in de eierstokken. Deze cysten zijn goedaardig. Er zal dan onregelmatig of geen eisprong optreden, omdat de eicellen onregelmatig of niet groeien. Dat zorgt er voor dat de vrouw minder of niet vruchtbaar is.

Wat zijn de symptomen?

Bij vrouwen met PCOS kan de ongesteldheid heel onregelmatig zijn of soms maanden wegblijven, waardoor het niet duidelijk is wanneer wen vruchtbaar is. De eierstokken zijn meestal vergroot, omdat zich daar cysten in bevinden. Daarnaast hebben deze vrouwen vaak meer haar op hun huid en veel puistjes. Soms gaat PCOS ook gepaard met overgewicht.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Als er niets aan de PCOS wordt gedaan, is de kans groot dat men de klachten blijft behouden. Daarnaast heeft iemand met PCOS een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of baarmoederslijmvlieskanker.

Hoe wordt PCOS behandeld?

Als de klachten van PCOS ernstig zijn, kan men de PCOS laten behandelen in het ziekenhuis. Eerst wordt het gehele lichaam goed onderzocht om zeker te weten dat het om PCOS gaat. Daarna krijgt de patient een hormoonbehandeling.