Atheroomcyste

Atheroomcyste (Talgkliercyste)

Atheroomcysten zijn een vervelend verschijnsel waar u, naar mate de cyste groeit veel last van kunt hebben. Meer relevante informatie over atheroomcysten vindt u op deze pagina. Zo vindt u hier informatie over wat een talgkliercyste nu exact is. Daarnaast vindt u hier informatie over het ontstaan van een talgkliercyste en de symptomen van talgkliercysten. Ten slotte kunt u hier terecht voor meer informatie over het behandelen van een talgkliercyste en het voorkomen van talgkliercysten. Heeft u een vraag over uw Atheroomcyste? Stel uw vraag op : Atheroomcyste Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een bult op de huid en wordt ook wel talgkliercyste, een epidermoid cyste of een epidermale cyste genoemd. Deze bult wordt veroorzaakt doordat een haarzakje met de talgklier verstopt is geraakt met verweekte hoornschilfers. Deze verstopping zorgt ervoor dat de schilfers niet uit het haarzakje kunnen waardoor het haarzakje blijft groeien. Dit veroorzaakt uiteindelijk pijn naarmate het talgkliertje verstopt blijft en de atheroomcyste dus blijft groeien.

Hoe ontstaat een atheroomcyste?

Talgkliercysten worden veroorzaakt doordat de afvoergang van een haarzakje, de talgklier, verstopt is geraakt met verweekte hoornschilfers. De talgklier maakt op zijn beurt wel talg aan, maar deze kan de talgklier niet verlaten waardoor het haarzakje begint te groeien en ook blijft groeien tot de verstopping is verwijderd. Een haarzakje is van binnen bekleedt met huidcellen die zich delen waarna de helft afsterft en via de talgklier verdwijnt. Deze twee zaken zorgen er dus voor dat de haarzakjes zich vullen met talg en huidschilfers, waarna de cyste steeds verder groeit. Deze zal niet uit zichzelf verdwijnen, maar zal middels een kleine operatie moeten worden verwijderd.

Symptomen atheroomcysten

Atheroomcysten zijn te herkennen aan hun ronde of ovale vorm waarop, in sommige gevallen, een puntje te zien is. Dit puntje is het gaatje van het haarzakje. Deze zichtbare cyste kan tot wel 7 centimeter groot zijn. Naast het deel op de huid is er ook nog een deel dat zich onder de huid bevindt. Het hoeft niet zo te zijn dat u één talgkliercyste hebt, maar ook meerdere cysten tegelijk zijn mogelijk. Talgkliercysten komen vooral bij mensen tussen 30 en 40 jaar en komen tot twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen ervaren geen pijn tot de cyste in een verder stadium komt waarbij deze een bepaalde grootte heeft bereikt. Zodra de cyste open gaat kan dit gepaard gaan met een vieze geur en een vloeibare substantie van haarschilfers, talg, bacteriën en pus. Hierdoor kan aan talgkliercyste makkelijk ontstoken raken waardoor veranderd in rood en deze een brandende en voortdurend aanwezige pijn veroorzaakt.Ontstoken talgkliercyste

Wanneer een talgklier zich heeft geopend wordt de kans groter dat deze gaat ontsteken. Hebt u een ontstoken talgkliercyste, dan is deze rood van kleur en hebt u een brandend gevoel rondom de cyste. Het kan voorkomen dat een talgkliercyste spontaan openbreekt, maar in veel gevallen is hulp van een huisarts nodig om de cyste te verwijderen. Vermoedt u dat u een cyste hebt, of denkt u dat deze al ontstoken is, wacht dan niet langer en bezoek uw huisarts.

Waar vindt u atheroomcysten?

Atheroomcysten komen overal op het lichaam voor waar zich haren bevinden. Hierdoor komen deze vorm van cysten ook veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Veelvoorkomende plaatsen waar talgkliercysten voorkomen zijn de oksels, rug, schouders en nek. Maar ook plaatsen als op uw balzak of uw hoofd zijn mogelijk.

Atheroomcyste verwijderen

Wanneer u vermoedt dat u een atheroomcyste hebt kunt u het beste direct contact opnemen met uw huisarts om een afspraak te maken. Op deze manier voorkomt u dat de cyste groter wordt en uiteindelijk gaat ontsteken en pijn gaat doen. Zodra uw huisarts heeft vastgesteld dat u een cyste hebt wordt deze verwijderd middels een kleine operatie onder lokale verdoving. Een atheroomcyste verwijderen is slechts een kleine ingreep. Kleine cysten worden vaak in zijn geheel verwijderd. Grotere cysten worden verwijderd middels een snee in de cyste waarna de inhoud wordt verwijderd. Het is dan mogelijk dat de cyste terugkomt omdat de verstopping dan niet geheel is verwijderd. Heeft u een vraag over uw Atheroomcyste verwijderen? Stel uw vraag op : Atheroomcyste Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.
Atheroomcyste

Atheroomcysten voorkomen

Atheroomcysten zijn niet te voorkomen, maar de kans op talgkliercysten kan wel verminderd worden door uzelf goed te verzorgen en uw lichaam schoon te houden. Het daadwerkelijk ontstaan is namelijk afhankelijk van talloze factoren, waaronder een factor toeval. Een preventief bezoek aan uw huisarts is nooit verkeerd wanneer u vermoedt een talgkliercyste te hebben, zo voorkomt u dat de cyste zich verder ontwikkeld en uiteindelijk gaat ontsteken en pijn gaat veroorzaken.

Reacties

reacties

1 reactie

Ik heb ze op mijn hoofd en word er helemaal maf van. Elke keer naar t ziekenhuis om ze te laten verwijderen 😔.ze worden best groot en zijn duidelijk te zien. Snap niet dat de oorzaak niet te vinden is. Ik ben geen viezerik, was mijn haar gewoon hoor 🤣Ze kunnen wel naar de maan…

Laat een reactie achter