Eierstokcysten

Een cyste is een met vocht gevulde holte, die zich kan bevinden op de eierstok. Hierdoor wordt de eierstok vergroot en kan pijn doen! Naar mate een cyste op de eierstok groeit kan deze weinig klachten of symptomen geven. In sommige gevallen kan een cyste in de eierstok wel veel pijn veroorzaken in de onderbuik. Lees hier meer relevante informatie over cyste op de eierstok en cysten in de baarmoeder vindt u op deze pagina. Heeft u een vraag over uw eierstok cyste? Stel uw vraag op : Cyste op de Eierstokken Vragen Forum, andere vrouwen met ervaring helpen u graag.Polycysteus ovariumsyndroom PCOS eierstokcyste

Wat is een cyste op de eierstok?

Een eierstokcyste is een met vocht gevulde holte in een eierstok. Hierdoor wordt de eierstok vergroot. Een eierstokcyste is, zoals de naam al doet vermoeden, een cysten op de eierstokken. In veel gevallen blijft deze cyste onopgemerkt en veroorzaakt ook geen klachten. De grootte van de cyste(n) verschilt per keer. Eierstokcysten komen het vaakst voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud. Echter, deze cysten kunnen ook voorkomen bij vrouwen in een andere leeftijdscategorie.

Soorten eierstokcysten

Een cyste in de eierstok, daarvan zijn de meeste soorten cysten goedaardig!
Er bestaan verschillende soorten eierstokcysten:

  • Functionele eierstokcysten. Deze soort eierstokcyste komt het meeste voor, vaak bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en hebben een functie wanneer er een fout optreedt bij de ovulatie.
    1. Follikelcysten / een follikel (In de follikels waar de eicellen zich rijpen, deze na de eisprong niet verdwijnen
    2. Corpus luteumcysten
  • Dermoïdcysten. Deze cysten bestaan uit cellen die normaal niet in de eierstokken thuishoren zoals vetweefsel en huid- en haarcellen. Dermoïdcysten verdwijnen in veel gevallen automatisch na een aantal maanden.
  • Cystadenomen. Goedaardige tumoren die aan de buitenkant van de eierstokken ontstaan en deze na verloop van tijd volledig bedekken.
  • Endometrium cyste. Bij deze soort eierstokcyste verspreidt het slijmvlies uit de binnenkant van de baarmoederholte, zich naar andere lichaamsonderdelen waaronder de eierstok. Hier vormt zich vervolgens een grote cyste die gevuld is met oud bloed uit de menstruatie.
  • Polycysteus ovariumsyndroom PCOS eierstokcystePolycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS is een syndroom waarbij sprake is van erg veel (kleine) eierstokcysten.
Symptomen Eierstokcysten

De meeste eierstokcysten geven meestal weinig klachten, zijn klein en in de meeste gevallen goedaardig. Lees hier meer over de symptomen.

Heeft u als vrouw echter last van grotere cysten dan kan dit pijn veroorzaken in uw onderbuik. Deze pijn hoeft niet constant aanwezig te zijn, maar kan per periode sterk verschillen. Daarnaast kan ook de menstruatie verstoord raken waardoor u bijvoorbeeld minder, maar wel een heftigere menstruatie hebt. Een van de symptomen van eierstokcysten is daarnaast dat de onderbuik (licht) kan opzwellen. De ergste pijn wordt veroorzaakt wanneer een eierstokcyste openbarst en een vaginale bloeding kan optreden.

Wat is de oorzaak?

Maar wat is de oorzaak nu van een eierstokcyste? Er ontstaat een holte in de eierstok, deze word gevuld met vocht en pus. Hierdoor wordt de eierstok vergroot! De cyste blijft dus groeien en kan soms wel 5 a 7 cm worden, maar ook nog veel groter. Soms wanneer de blijft groeien kan dit pijn of klachten veroorzaken.

Er is ook nog een andere oorzaak. Een teveel aan mannelijke hormonen bij vrouwen veroorzaakt cysten in de eierstokken, die in ernstige gevallen zelfs kunnen lijden tot onvruchtbaarheid waardoor het krijgen van kinderen onmogelijk wordt.

De Diagnose van een Eierstokcyste

Cystes word meestal toevallig ondekt, want ze leiden vaak niet tot klachten. Wanneer u toch klachten heeft (zoals pijn in de buik, druk op de blaas of darmen) die kunnen wijzen op een cyste op de eierstok kunt een inwendig onderzoek laten uitvoeren. Als een cyste erg groot is, kunt u deze ook voelen door op de buik te drukken.

De diagnose word vaak gesteld d.m.v. een echografie of een CT scan. Het kan gebeuren dat u extra onderzoek met een MRI-scan of ct-scan krijgt. Om zeker te weten of het niet om kwaadaardig weefsel gaat word er laparoscopie (kijkbuisoperatie) uitgevoerd. Hiermee kan de arts een diagnose stellen om wat voor soort cyste het gaat. Wanneer nodig wordt er een stukje weefsel van de cyste (biopt) afgehaald om dit verder te onderzoeken.

Endometriose oftewel Chocolade Cyste

Endometriose / Een Chocoladecyste is een met vocht gevulde holte wat zich in de baarmoeder of in de eierstok kan bevinden, wat veel pijn en overlast kan veroorzaken. De oorzaak is in de meeste gevallen een endometriose. Hier groeit er dan een slijmvlies wat zich aan de binnenkant van de baarmoederholte bevindt naar andere gebieden in het lichaam. Dit kan dan bijvoorbeeld de eierstok zijn. Het baarmoederslijmvlies wat zich in de eierstok bevindt dat bloedt dan met iedere menstruatie mee. Het gevolg is dat er dan een cyste ontstaat die steeds groter gaat worden.

Een veel gehoorde term dat is de chocoladecyste. Dit word een chocolade cyste genoemd om de kleur. Dit komt omdat er in de cyste oud bloed aanwezig kan zijn wat de kleur van chocolade kan hebben. Dit kan bijvoorbeeld een endometriosecyste op een eierstok zijn, welke vaak met veel pijn gepaard gaat. Deze word een endometrioom genoemd in de medische wereld. Wanneer jij een cyste van deze aard hebt dan kunnen we je geruststellen en dan is deze goedaardig.

Cyste op Eierstok en zwanger worden

Een cyste in de periode van de zwangerschap of het zwanger worden komt vaak voor. Ook dan kan het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder treden. In het ergste geval is er een operatie nodig. Het zwanger worden met zo’n cyste dat is geen probleem. Het eitje, de eierstok en de eileider die ondervinden hier in de meeste gevallen geen schade van. Het kan zijn dat de cyste verwijderd moet worden. Dit dient dan met een kuur of met een operatie te gebeuren. Als je een operatie dient te ondergaan dan zal de cyste van de baarmoeder verwijderd worden. Ook de eierstok is dan een plek waar goed gekeken wordt. Je kunt het beste de huisarts of je gynaecoloog raadplegen als je zwanger wilt worden. Deze kan een goed beeld vormen van de grootte van de cyste en daar dan de gepaste actie op ondernemen.

Cyste op de eierstokken tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan er in de baarmoeder ook vaak een cyste te zien zijn. Het kan zijn dat deze ontstaan tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Dit zal duidelijk worden met een echo. Heb je het gevoel dat de ‘cyste in mijn baarmoeder’ is ontstaan. Dan is het goed om een duidelijk beeld te vormen van de cyste. Een cyste kan een omvang van bijvoorbeeld vijf cm hebben. Het hangt van de grootte af wat er dient te gebeuren. Ben je in de eerste weken (wk één tot en met 12) van de zwangerschap dan kan het zijn dat een cyste in de baarmoeder of op de eierstokken vanzelf verdwijnen. Het schijnt dat de dagelijkse processen van je lichaam een invloed hebben op de grootte en of de cyste blijft. Lees hier goed wat de symptomen zijn. Het kan zijn dat je hevige pijn hebt en dan is het goed om de eicel te laten bekijken. Ook een cyste kan een invloed op de zwangerschap hebben. Misschien was een cyste wel de oorzaak van je pijn tijdens je vorige zwangerschap. Ervaar je dit weer laat je dan goed onderzoeken en zorg dat je weet waar de pijn vandaan komt.

Cyste op Eierstok Gesprongen/Geknapt

Is bij u een eierstokcyste geknapt? U kunt hierdoor hevige pijn hebben of misschien helemaal niets voelen. Omdat het open gesprongen is kan er pus en bloed in uw buik terecht komen. Dit kan hevige buikpijn veroorzaken. Ook gebeurd het wel eens dat een cyste knapt terwijl u geopereerd word.

Behandeling van Eierstokcysten

Heeft u de symptomen en vermoedt u last te hebben van een eierstokcyste? Eierstokcysten komen het meest voor en zijn in de meeste gevallen goedaardig! Lees hier meer over de behandeling en diagnose.

Het is slim om direct contact te leggen met uw huisarts voor het maken van een afspraak. Deze stelt vervolgens een diagnose waarna een eventuele behandeling start. In veel gevallen is een behandeling van eierstokcysten niet nodig. Enkel wanneer deze ernstige klachten veroorzaken is een behandeling noodzakelijk. Wel beslist een arts vaak om de cysten in de gaten te houden door middel van inwendige echo’s. Op deze manier kan een arts in de gaten houden hoe de cyste zich verder ontwikkelt. Eventueel kunt u een menstruatie opwekken, wat ervoor kan zorgen dat de cyste verdwijnt. Heeft u een vraag over uw eierstok cyste? Stel uw vraag op : Cyste op de Eierstokken Vragen Forum, andere vrouwen met ervaring helpen u graag.

Operatief Verwijderen van Eierstokcysten

Is het een een cyste van meer dan 7 cm? Dan zal worden aangeraden deze te laten verwijderen. De gynaecoloog bespreekt vóór uw operatie met u of de hele eierstok verwijderd wordt of alleen de cyste. In het laatste geval blijft een deel van de eierstok behouden.

Wanneer uit de inwendige echo blijkt dat de cyste niet uit zichzelf kan verdwijnen door zijn omvang of uit eerdere behandelingen niet blijkt dat de cyste zal verdwijnen kan alsnog de keuze gemaakt worden om de cyste operatief te verwijderen. Kleine eierstokcysten kunnen verwijderd worden door middel van een laparoscopie. Een laparoscopie is een kijkoperatie waarbij de cyste door middel van kleine sneetjes in de buik wordt verwijderd. Grotere eierstokcysten verwijderen vereist een meer ingrijpende operatie.

Eierstokcysten voorkomen

De meeste cystes op de eierstokken zijn niet te voorkomen bij vrouwen. Eierstokcysten komen regelmatig voor en zijn meestal goedaardig. Het wordt puur veroorzaakt door een aantal factoren waar u zelf geen invloed op hebt. Voel uzelf hier dus niet schuldig over! Heeft u een vraag over uw eierstok cyste? Stel uw vraag op : Cyste op de Eierstokken Vragen Forum, andere vrouwen met ervaring helpen u graag.

Reacties

reacties

21 reacties

Graag jullie advies! Als ik denk dat ik een cyste op mijn eierstok maar ik durf niet naar de huisarts, omdat ik bang ben voor het resultaat… Wat moet ik dan doen?

Hi Ria,
Ik ben toevallig net 2 weken geleden geopereerd aan een cyste (op eierstok).
Ik was toevallig 2 weken daarvoor al bij de huisarts geweest om hier naar te laten kijken (vanwege buikpijn) en die had me doorgestuurd naar de gynaelcoloog. Uit een echo bleek dat er niks aan de hand was maar uiteindelijk een week later belande ik toch op de eerste hulp en moest ik plotseling geopereerd worden.

Hiervoor heb ik al eens een cyste in mijn baarmoeder gehad maar deze kon weg gaan d.m.v. pilletjes.
Ga gewoon voor de zekerheid langs de huisarts het is mooi als het niks is en als er wel iets aan de hand is is er ook nog geen man over boord! Dan kan de huisarts je verder helpen, zoals hier boven al staat vermeld een cyste is meestal goedaardig.

De operatie ging verder trouwens goed en het herstel was ook snel. Het gaat via een kijkoperatie, 3 kleine sneetjes en op dit moment heb ik hechtingen die vanzelf verdwijnen.

Ik hoop dat ik je hierbij een beetje heb geholpen!

Liefs,
Nikki

Ga alstublieft bij de dokter wanneer u een cyste hebt . Ik heb 1 gehad van meer dan 10cm. De pijn was ondraaglijk. De dokter zei dat het pijnlijker is dan een hartaanval. Dus laat er zeker naar kijken. Nog nooit zoveel pijn gehad. Zelf een bevalling was minder pijnlijk.

Ga alstublieft bij de dokter wanneer u een cyste hebt . Ik heb 1 gehad van meer dan 10cm. De pijn was ondraaglijk. De dokter zei dat het pijnlijker is dan een hartaanval. Dus laat er zeker naar kijken. Nog nooit zoveel pijn gehad. Zelf een bevalling was minder pijnlijk. Die van mij was wel rond zijn as aan het draaien en dat zorgde voor de enorme pijn in rug, onderbuik en zelfs benen. Kon mijn rechterbeen op het einde bijna niet meer bewegen. Ze hebben me met spoed geopereerd en nu in herstel periode.

Hoi Ria, ik ben er wel mee naar de huisarts gegaan omdat ik heel onregelmatig bloed met veel stolsels. Nu inmiddels al ruim 3 weken ongesteld. In t ziekenhuis veel echo’s gehad inwendig en uitwendig en ct scan. Binnen paar weken onder t mes want er zit er eentje van inmiddels 11 cm. Ik zou toch even gaan als ik jou was. Waar ben je precies bang voor?

Ik ben 18 november 2016 geopereerd
Ze hebben een cyste verwijderd van 9x6cm
Nu nog steeds en sinds kort weer erger buikpijn .
Gisteren treug naar gynaecoloog nu heb ik al weer een cysten op mijn eierstok deze is al 10×10 en zorgt voor veel pijn
Hoe kan dit zo snel

Hoi,
Een aantal dagen geleden kreeg ik plotseling stekende pijn in mijn onderbuik en rug. De boos doener bleek een cyste op een van mijn eierstokken te zijn. De cyste is volgens mij vrij groot, circa 9 bij 6 cm. De arts zegt dat een cyste op mijn leeftijd (26 jaar) geen gevaar oplevert. Ik zal zelf moet beslissen of ik de cyste operatief wil laten verwijderen. De kans dat ik daarbij een eierstok kwijtraak is – zo zegt hij – wel vrij groot. Het liefst zou ik de cyste laten zitten tot deze vanzelf weggaat, maar ik zit niet te wachten op weer een pijnaanval. Ik durf door die pijnaanval van een paar dagen geleden niet meer te vrijen. Kan iemand me iets vertellen over hoe snel zo’n cyste verdwijnt en hoe groot de kans is dat de pijn weer terugkomt?

hallo meiden ,

ben vandaag te weten gekomen dat ik een cyste van 8 op 6 cm heb op mijn rechter eierstok.
Vorig jaar hebben ze mijn linker eierstok ook al afgenomen omdat ik een zwangerschap buiten de baarmoeder had.
Maandag moet ik binnengaan voor een operatie maar mijn vraag is, is dit een dagopname of moet ik weer een nacht in het ziekenhuis blijven?
15 april is het mijn huwelijk hoop dat ik tegen dan al terug hersteld ben

lieve grtjs

Hallo lezers,
Ik heb een cyste van gemiddeld 6×8 cm mijn gynaecoloog uit het ziekenhuis wilde deze niet verwijderen omdat ik te dik ben. Nu ben ik voor een second opinion geweest bij een andere gynaecoloog deze zegt dat het beter is om de cyste er wel uit te halen maar deze gynaecoloog opereert niet dus ik kan terug naar mijn eigen ziekenhuis maar geholpen worden door een ander gynaecoloog of een andere ziekenhuis. Wat zouden jullie doen en wat heeft jullie de verwijdering op geleverd.

groeten Otsie

Hoi allemaal, na een hevige onderbuikpijn is er na onderzoek al snel ontdekt dat dit door een cyste wordt veroorzaakt. De cyste is 10cm x 12cm. Ze hadden het nog over een kijkoperatie, maar als ik zo over internet struin en ook dit artikel lees dan is een kijkoperatie meer geschikt voor kleinere cystes. Heeft er misschien iemand een cyste laten verwijderen van deze afmetingen met een kijkoperatie?

Hé Hallo, Ik was even benieuwd of de cyste bij jou al is weggehaald? Mijn kijkoperatie staat woensdag gepland, ook ik heb een cyste van 13 cm, maar vroeg me hetzelfde af als jij.
Groetjes,
Annelies

Ola iedereen,

3 weken geleden is er een cyste bij mij gevonden van 17 bij 13 cm .( rechts) .. een gakia meloen dus… deze word 19 mei er uit gehaald met een kijk operatie. Er is wel een kans dat ze een snee van 20 cm moeten maken ( bikini lijn ) als de cyste gaat bloeden. Tevens hebben ze gezegd dat ze in eerste instantie de cyste leeg zuigen en deel van de cyste van de eileider af schrapen. In geval van bloeding moeten ze de eierstok er uithalen. Ben net getrouwd dus hoop dat ze zoveel mogelijk laten zitten… ik heb Btw weinig pijn wel een soort drukkend gevoel en moet veel plassen… iemand Hier ervaring mee ? Succes allemaal!

Hoi Esther,

Ik heb vanmiddag een uitwendige echo gehad voor mijn onderbuik. Daaruit bleek dat ik een cyste heb van 10×13 cm – een flinke mango – en geopereerd dien te worden. Ik heb ook geen pijn en moet ook heel veel plassen. Morgen afspraak met HA om een en ander in werking te zetten. Ben benieuwd!

Grt Lu

Hallo allen,
Bij mij afgelopen maandag 22 mei een cyste van ruim 15 cm in diameter verwijderd en de beide eierstokken daar ik niet meer in de vruchtbare leeftijd ben. Dit is via een kijkoperatie gebeurd.
Dus niet zoals oo internet te lezen is via een snede.

Groetjes,

IDee

Ik heb 1.5 jaar geleden een eierstokcyste gehad die is gesprongen. Vooraf was ik 3 weken ongesteld en had ik voortdurend een vage ‘menstruatie buikpijn’. Maar op een avond werd ik enorm ziek. De pijn was ondraaglijk en dus bij mij aan de rechterkant waardoor ik dacht dat het een blindedarmontsteking was. Ik ging enorm zweten, had extreem veel pijn waardoor ik alleen nog kom lag en ik begon geel zwaar te ademen. Ik ben naar de 1e Hulp gegaan snachts maar omdat het geen blindedarmontsteking was stuurden ze me weer naar huis met veel pijn. De pijnstillers hielpen niet en ik heb nog dagen pijn gehad. .Gelukkig werd het steeds minder. Maar ik kon pas 4 dagen later terecht bij een gynaecoloog. Die constateerde dat ik een grote cyste had die gesprongen was. Later las ik op Internet dat het vocht en bloed dat in je buik loopt zelfs gevaarlijk kan zijn en dat organen kunnen uitvallen. Daarom is een spoedoperatie nodig. Best eng om achteraf te lezen maar ik zou er dus nooit te lang mee doorlopen!
Nu heb ik overigens ook alweer weken pijn aan mijn rechter eierstok! Soms zo erg dat ik er wakker van word!

Groetjes Ann

Na 4 maanden ongesteld te zijn geweest zijn er bij een inwendige echo twee cystes gevonden. Eén op elke eierstok, een van ruim 8×5 en de andere iets kleiner. De ene gynaecoloog wil opereren, de andere vindt dat te drastisch. Nu eerst een paar weken ‘de pil’, bloeden eindelijk gestopt! En als de gynaecologen overeenstemming hebben bereikt een operatie of de mirena spiraal. Nu is de mirena juist in het nieuws vanwege toch meer hormonen in het lichaam dan verwacht en ik mag vanwege een gecompliceerd ongeval vroeger niet langdurig de pil slikken. Ik heb dagelijks buikpijn. Ik zit niet op een operatie te wachten, maar trombose door hormonen al helemaal niet. Iemand advies?

Ik heb een cyste van ruim 5 cm en bij toeval ontdekt .Ik moet volgende week naar de gynaecoloog. Ik zie dat er veel jonge vrouwen dat hebben .Ik ben 62 en ik zie er heel erg tegen op

Hallo allemaal ik ben gabrielle en wou ook graag me verhaal delen

Sinds een paar weken terug was ik heftig aan het bloeden , ik naar huisarts gegaan ze zeiden ja gaat vast wel over, 5 weken laten was ik nog aan het bloeden heftig terwijl ik een spiraal heb , heb nu me spiraal al bijna 2 jaar na 7 weken was ik het toch wel echt zat met het bloede en veel pijn in me buik.. ik vroeg om een echo de huisarts deed daar best moeilijk over tot dat ze zagen dat het echt nodig was want had zondag hele heftige acute buikpijn kon niet meer lopen kon niet meer zitten ik kon niet eens liggen zodoende hadden we een afspraak gemaakt bij gynaecoloog vorige week kon ik daar terecht voor een inwendige echo ze kwam erachter dat op een van me eierstok een cyste zat en hij is 6.5 bij 4.5 cm ze zei dat is eigelijk iets te groot want ik ben 18 jaar en ze zei ik moet heel goed opletten als ik weer pijn krijg dat ik direct naar het ziekenhuis moet omdat me eierstok kan draaien en ik kan hem zelfs verliezen nou ik wil hem niet op me 18 jarige verliezen terwijl ik hem me hele leven nog nodig heb..

Ik heb sinds een 6-tal maanden mijn spiraal laten verwijderen… mijn menstruatie kwam vrij snel op gang in een normale hoedanigheid. Nu heb ik sinds 3 maand plots zeer weinig bloedverlies tijdens mijn menstruatie. Amper 3 dagen en de hoeveelheid bloed is miniem. Ook heb ik rond mijn ovulatie hevige pijn in mijn onderbuik (makkelijk 7 dagen) maar ook te pas en te onpas doorheen de maand. Zou dit op cystes kunnen wijzen!? Of is hierbij het bloedverlies steeds hevig? 6 maanden geleden nog onderzocht en toen was alles piccobello… hoe snel ontstaan zo’n cystes eigenlijk?

Ongerust!!! 😣

Ik heb cystes op beide eierstokken en vocht in de buik. Dit werd ontdekt toen ik naar spoed moest voor buikpijn. De huisarts dacht aan galcrisis of appendix. Ik had een ontstoken galblaas waarvoor ik zware antibiotica kreeg via infuus. Toen ontdekten ze de cystes. Ik kreeg 2 echo’s, een ct-scan en een mri van mijn lever.(de lever ziet er goed uit). Daarna nog een kijkoperatie voor biopsie. Morgen weet ik meer. Er werd gezegd : geen uitzaaiingen en het is niet het slechtste scenario. Wat wilde men daar toch mee zeggen? Ik ben zo ongerust! Kan het nog goedaardig zijn? Wie maakte iets dergelijks mee?

Geachte redactie,

Endometriose is geen baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Wanneer je baarmoederslijmvlies naast endometrioseweefsel legt zie je meer verschillen dan overeenkomsten. Een endometrioma (chocoladecyste) komt dan ook niet door baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder.

Misschien is het handig om de tekst te wijzigen?

Endometriose, spots, haarden bloeden niet mee tijdens een menstruatie. Soms kan het omliggende weefsel geïrriteerd zijn en gaan bloeden. Endo woekert niet. Hormonen doen niks tegen endo. Het laat endo niet slinken, krimpen, indrogen, verdwijnen. Wanneer je geen hormonen slikt gaan endo ook niet woekeren. Hormonen nemen kan wel helpen….symptoombestrijdend. Niet menstrueren kan voor veel meisjes en vrouwen erg prettig zijn als de klachten en pijn vooral rond en tijdens de menstruatie zijn.
Zoals gezegd woekert endo niet maar endo kan wel verdikken. Er zijn veel verschillende theorieën waardoor endo zou ontstaan. Bij allemaal denk je…..ja, dat zou kunnen, en bij allemaal kan je ook denken….nou dat lijkt me sterk.
Dat het zou komen door retrograde menstrueren (hetgeen in Nederland door artsen nogal aan vastgehouden wordt) lijkt onwaarschijnlijk. 95% van alle vrouwen menstrueert wel eens retrograde, en dan zou maar10% endo hebben? Daarnaast is er endo gevonden in foetussen, hele jonge meisjes,
mannen, die dus geen van allen ooit gemenstrueerd hebben.

Progestageen zou helpen tegen endo….. uit recentere onderzoeken blijkt echter dat endo naast op oestrogeen ook op progestagenen reageert

Doordat via Google zoveel foute info te vinden is denke veel meiden en vrouwen zodra ze de diagnose krijgen dat hun hele lichaam volgroeit met endo, ze nooit kinderen kunnen krijgen op de natuurlijke manier, maar heel misschien met een fertiliteitsbehandeling, denken ook dat zodra baarmoeder en eierstokken verwijderd zijn ze genezen zijn van endo.

Zo lang artsen blijven zeggen en websites blijven vermelden dat endo baarmoederslijmvlies buiten de
baarmoeder is, zo lang blijven degene die endo hebben denken dat verwijderen van de baarmoeder dan DE oplossing is, want geen baarmoeder is immers geen baarmoederslijmvlies. Zo lang er gezegd wordt dat je van endo af bent na de overgang (want bijna iedereen vermeld dat endo alleen in de vruchtbare jaren voorkomt) wordt gedacht dat eierstokken laten verwijderen voor genezing zorgt.

Een baarmoeder laten verwijderen kan zeker helpen… bij diegene die adenomyose hebben (endo in de baarmoederwand/spierlaag) of bij extreem bloedverlies welke met hormonen niet te onderdrukken zijn. Endo zit nooit in de baarmoderholte, daar hoort baarmoederslijmvlies te zitten en zoals gezegd is endo niet hetzelfde als baarmoederslijmvlies.
Eierstokken laten verwijderen heeft geen enkele functie. Natuurlijk moet een eierstok soms verwijderd worden als er een is gaan steeldraaien door een cyste.

Angélique & Lisette

Endometriose Awareness Nederland
Endometriose lotgenoten support

Laat een reactie achter