Polycysteuze nieren

Polycysteuze nieren

Polycysteuze nieren zijn een vervelend verschijnsel waar u, naar mate de cyste groeit veel last van kunt hebben. Meer relevante informatie over polycysteuze nieren vindt u op deze pagina. Zo vindt u hier informatie over wat polycysteuze nieren nu exact zijn. Daarnaast vindt u hier informatie over het ontstaan van polycysteuze nieren en de symptomen van polycysteuze nieren. Ten slotte kunt u hier terecht voor meer informatie over het behandelen van een polycysteuze nieren en het voorkomen van polycysteuze nieren.

Heeft u een vraag over uw polycysteuze nieren? Stel uw vraag op : Cyste in de nieren Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.Wat zijn polycysteuze nieren?

Polycysteuze nierenPolycysteuze nieren zijn nieren met daarin veel cysten. Deze soort cysten zijn met vocht gevulde bulten die continue blijven groeien. Doordat deze cysten in de nieren blijven groeien gaan deze, wanneer deze groter zijn, steeds meer pijn doen. Naar mate de cysten groeien, nemen ze tevens een steeds belangrijker deel van de functionerende delen van de nieren in. Hierdoor kunt u last krijgen van veel symptomen en uiteindelijk ook overlijden. Er bestaan twee verschillende soorten: een recessieve vorm en een dominante vorm. De eerstgenoemde vorm ontwikkelt zich aanzienlijk sneller dan de tweede vorm en kan dus in korte tijd voor veel meer schade zorgen.

Hoe ontstaan cysten in de nieren?

Polycysteuze nieren zijn erfelijk, waardoor u geen invloed heeft op de kans die u hebt om cysten in uw longen te krijgen. Afhankelijk van de vorm die u hebt: de recessieve of dominante vorm van het gen, wordt de ontwikkeling van de cysten in de nieren beschreven. Het recessieve gen is namelijk aanzienlijk krachtiger en ontwikkelt zich dan ook sneller dan het dominante gen. Doordat deze vorm van cysten erfelijk is zijn de ouders uiteindelijk degene die bepalen welk gen u krijgt. Heeft één van hen het recessieve gen, dan is de kans groot dat u dit gen ook heeft. Daarnaast ontstaan cysten in de nieren net als andere cysten als met vocht gevulde bultjes die steeds groter worden.Symptomen dominante vorm polycysteuze nieren

De dominante vorm van polycysteuze nieren ontwikkelt zich heel langzaam. Naar verloop van tijd worden deze cysten steeds iets groter en neemt ook het aantal cysten in de nieren toe. Door de langzame ontwikkeling van deze soort cysten duurt het vaak tot jongvolwassen of middelbare leeftijd voordat de eerste symptomen optreden. De eerste symptomen van polycysteuze nieren zijn bloed in de urine en pijn in de zij. Sommige mensen hebben hiernaast last van misselijkheid en vermoeidheid, dit komt doordat de nieren steeds minder gaan functioneren. Vaak wordt dit nog versterkt door een urineweginfectie die vaak in combinatie met nierinsufficientie optreedt.

Symptomen recessieve vorm polycysteuze nieren

De recessieve vorm van polycysteuze nieren ontwikkelt zich aanzienlijk sneller dan de dominante vorm. In korte tijd neemt het aantal cysten snel toe en groeien deze ook aanzienlijk sneller dan bij de dominante vorm. Wanneer de afwijking al tijdens de geboorte is ontstaan, kan het voorkomen dat de baby kort na de geboorte overlijdt doordat de longen zich slecht hebben kunnen ontwikkelen. Vaak is in deze gevallen ook de lever drastisch aangetast, wat leven onmogelijk maakt. Verder is het mogelijk dat u een hoge bloeddruk hebt en naast polycysteuze nieren ook cysten in de lever krijgt, die tevens geen invloed hebben op de leverfunctie.

Behandeling cysten in nieren

Polycysteuze nierenWanneer u vermoedt last te hebben van polycysteuze nieren is het aan te raden direct contact te zoeken met uw huisarts om een afspraak te maken. Deze kan vervolgens de diagnose stellen door allereerst te kijken naar de rest van uw familie door de erfelijkheid van polycysteuze nieren. Wanneer het dominante of recessieve gen bij een van de ouders aanwezig is kan hij de diagnose stellen dat u ook PCOS heeft. Na deze diagnose wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis waar een arts vervolgens middels een CT-scan of echogram bepaalt of er cysten in uw nieren aanwezig zijn. Uiteindelijk is uw lichaam afhankelijk van uw nieren waardoor er in sommige gevallen een dialyse of niertransplantatie moet worden gedaan om uw leven te verlengen. Daarnaast wordt, wanneer de polycysteuze nieren zich in een vroeg stadium bevinden, medicijnen voorgeschreven die uw bloeddruk verlagen en urineweginfecties voorkomen waardoor uw leven drastisch kan worden verlengd.

Bent u bang of heeft u een vraag over uw polycysteuze nieren? Stel uw vraag op : Cyste in de nieren Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.

Cysten in nieren voorkomen

Polycysteuze nieren zijn niet te voorkomen. Deze cysten in de nieren zijn erfelijk en worden daardoor overgedragen van generatie op generatie. Echter merkt u dit pas op latere leeftijd, wanneer u vaak al kinderen hebt. Het hoeft tevens niet eens dat een van de ouders het gen heeft dat ook cysten in de nieren veroorzaakt maar ook een recessief gen kan ervoor zorgen dat u uw kinderen het gen geeft waardoor zij de kans lopen het dominante gen te krijgen, waardoor ook de mogelijkheid bestaat polycysteuze nieren te krijgen.

Reacties

reacties

Laat een reactie achter