Bakerse cyste

Bakerse cysten zijn een vervelend verschijnsel waar u, naar mate de cyste groeit veel last van kunt hebben. Meer relevante informatie over bakerse cysten vindt u op deze pagina. Zo vindt u hier informatie over wat een bakerse cyste nu exact is. Daarnaast vindt u hier informatie over het ontstaan van een bakerse cyste en de symptomen van bakerse cysten. Ten slotte kunt u hier terecht voor meer informatie over het behandelen van een bakerse cyste en het voorkomen van bakerse cysten. Heeft u een vraag over uw Bakerse cyste? Stel uw vraag op : Bakerse cyste Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.Wat is een bakerse cyste?

Bakerse cysteEen bakerse cyste bevindt zich in de knieholte. Deze holte vult zich namelijk met vocht. Vaak wordt deze cyste ook simpelweg vocht in de knie genoemd. Doordat de knieholte zich vult met vocht wordt de knie groter en dikker. Vooral tijdens intensief bewegen kan een bakerse cyste pijn veroorzaken, wat de uiteindelijke sportieve prestatie drastisch negatief kan beïnvloeden. Bakerse cysten komen bij iedereen voor, ongeacht uw leeftijd of geslacht. In alle gevallen is een bakerse cyste goedaardig en vormt daarmee vrijwel nooit een gevaar. Verwar een bakerse cyste niet met bijvoorbeeld reumatiöde artritis, artrose of een blessure of ontsteking van het gewricht waarbij het gewricht uit zichzelf meer vocht aanmaakt doordat het een beschadiging heeft opgelopen.

Hoe ontstaat een bakerse cyste?

Een bakerse cyste wordt veroorzaakt door een teveel aan vloeistof dat het gewrichtskapsel aanmaakt. Deze extra vloeistof lekt door het gewrichtskapsel, waardoor een cyste ontstaat. Deze steekt vaak uit aan de achterzijde tussen twee spieren door. Wanneer een cyste ook daadwerkelijk scheurt kan dit resulteren in een serieuzer probleem. Kies er daardoor voor om altijd een bezoek te brengen aan uw huisarts wanneer u vermoedt een bakerse cyste te hebben.Symptomen bakerse cysten

Veel mensen die een bakerse cyste hebben, hebben geen last van pijn. Echter kunt u wel een (licht) verdikte knie hebben die groter is dan normaal. Ook kan de knie strak aanvoelen, bijvoorbeeld wanneer u bukt. Dit komt doordat uw knieholte vrijwel volledig is gevuld met vocht, wat ten koste gaat van de bewegingsvrijheid van de knie. Vooral tijdens het sporten kan een bakerse cyste opspelen, aan te raden is op deze momenten te stoppen en rust te nemen.

Bakerse cysten behandeling

Zodra u vermoedt een bakerse cyste te hebben is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts voor het maken van een afspraak. Uw huisarts stelt vervolgens vast of het één of meerdere bakerse cysten betreft. Wanneer uw huisarts de diagnose heeft gesteld kan het behandelplan worden opgesteld.

Bakerse cyste (Conservatieve handelswijze)

Dit behandelplan bestaat uit het wegzuigen van vocht uit de knieholte. Vervolgens moet u rust houden. De eerste paar dagen zult u dan ook met uw been omhoog moeten zitten en zal een drukverband ervoor zorgen dat uw knie zo snel mogelijk herstelt. In principe is vrijwel nooit een operatie nodig, slechts in enkele gevallen zal het vocht middels een operatie worden verwijderd waarna u minder last krijgt van uw knie. De kans bestaat dan wel dat de cyste terugkomt en uw knie wordt verbonden, in sommige gevallen zelfs met een spalk, waarna het kan voorkomen dat u enkele weken met krukken moet lopen.

Bakerse cyste operatief behandelen

In sommige gevallen wordt gekozen de gehele cyste uit de knie te verwijderen. Hierbij wordt ook het gewrichtskapsel dat naar buiten is gedrukt gerepareerd. Deze operatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose of met behulp van een ruggenprik. Op deze manier krijgt u niets mee van de operatie. Vervolgens wordt een snede aan de achterzijde van uw knie gemaakt en wordt de cyste losgemaakt van de omliggende weefsels. Op deze plek wordt een matje gelegd die op het gat in het gewrichtskapsel gehouden wordt en volledig wordt vastgehecht om de knie bij elkaar te houden. Na deze operatie kunt u het best krukken gebruiken en zoveel mogelijk rust te nemen om de knie zoveel mogelijk te ontlasten. Vaak vindt de revalidatie die volgt plaats samen met een fysiotherapeut, die samen met u een revalidatieplan samenstelt.

Heeft u een vraag over de operatie uw Bakerse cyste? Stel uw vraag op : Bakerse cyste Vragen Forum, andere mensen met ervaring hiermee helpen u graag.

Bakerse cysten voorkomen

Bakerse cysten zijn niet te voorkomen. Doordat de oorzaak van een bakerse cyste niet geheel bekend is kan een bakerse cyste op dit moment nog niet worden voorkomen. Echter zal een gezonde leefstijl altijd bijdragen aan een beter welzijn en een gezonder leven waardoor u de kans op een bakerse cyste vermindert.

Reacties

reacties

12 reacties

bij mij zit de bakerse cyste veel hoger dan in de knieholte. heb regelmatig veel last van mijn knie, maar mijn orthopeed zegt dat het vanzelf weggaat. is dit zo?

ik heb ook last achterkant knie (knieholte) net of er een bult zit als ik mijn onderbeen optrek . niet echt pijn maar zeurend en krijg onderbeen niet gebogen ,Door vocht .
Ik ga naar de reumateloog (spuitje in knie cortison) hielp niet

volgens mijn arts klopt dat ,of je moet hem eruit laten halen de cyste

Beste….
Morgen moet ik weer naar de dokter, maar wilde toch graag even een berichtje plaatsen
Al maanden heb ik last van mijn knie. Soms na een paar maanden ineens weer over maar nu voelt mijn knie al een paar weken zwaarder en dikker aan. De Fysio stelde wel een iets dikker en warmer been aan maar niet erg dik.
Kan verder ook geen gekke dingen in de knie vinden. Ik kan m niet geheel overstrekken (wat ik normaal wel kon, te veel zeg maar 🙂 )
Been voelt ook wat strakker en dikker. (ik merk t voor al aan mijn skinny broeken, verder niet echt pijn)
Ik heb aan de knieholte niet echt een zwelling gevoelt. Kan dit dan toch een (geknapte) bakerse cyste zijn?
Vriendelijke groet
Judith de Jong

Ik heb al jaren last van deze cyste. Via een operatie bleek dat het kraakbeen in het gewricht aan de voorkant van de knie niet mooi recht/glad was, er zaten inkepingen in. Daardoor ontstaat vochtophoping wat richting knieholte gedrukt werd. Er is geprobeerd dit kraakbeen wat gladder te maken, maar echt gelukt is dat niet. Gewoon lopen en werken lukt wel, maar vooral na het sporten heb ik er weer last van. Al met al wordt het er niet beter op. Ik zou graag willen weten wat je hieraan zou kunnen doen.

Net echo gehad al meer dan een jaar last en ja is baker cyste. De cyste ontstaat door een ruimte tussen het gewricht en vult zich zo met vocht. Als dit niet verholpen wordt blijft je met vocht zitten. Ik ga nu via huisarts aanvraag doen bij Ortho pedium in delft voor te kijken hoe het met m’n knie is gesteld en ja ik zou graag ervan af willen het hoort er niet te zitten en het belemmerd mij in lopen en sporten. Dus ik heb weinig vertrouwen in weg spuiten….

Ik ben ein 2015 geholpen aan mijn knie. Ze hebben er een cyste uitgehaald zo groot als een sinasappel.Deze bestond uit versteend bloed. Waarschijnlijk gevormd na een val op mijn knie in 2010.
Nu gaat het prima met mijn knie. Geen pijn meer. Dus dat kan ook gebeuren na een val.

Lies, hebben ze de cyste via een echo gezien? Op een foto is niets te zien. Ik heb al 5 jaar lang van een cyste. Nu heel erg. Ik ben destijds ook gevallen.

Goede middag, ik heb een cyste mediaal van de knie, is al een keer leeggezogen maar een paar dagen later was de cyste weer vol gelopen Ik gebruik bloedverdunners. Kan een cyste barsten? Dan lijkt het een thrombosebeen en blijkt veel pijn te doen. graag uw reactie met vriendelijke groeten Jan

Ik heb een bakers cyste gehad zonder dat ik het wist. ik heb nl ernstige knie aftroeven daardoor een dik en stijf knie. Nu is de cyste spontaan geknapt. Erg pijnlijk en ik kan totaal geen stap meer verzetten. Volgens hiisarts moet het vanzelf overgaan. Alleen pijnstillers gebruiken, mijn vraag : in hoeveel tijd vormt er zich nu waarschijnlijk een nieuwe cyste ?

Hallo,

Op de echo is gezien dat ik een cyste heb in mijn linker knieholte. Daar heb ik de laatste 2 maanden veel last van.
De pijn begint steeds meer toe te nemen en straalt ook uit naar mijn bovenbeen. Linkerbeen wordt ook steeds dikker.
Ik zit nog steeds heel erg met de vraag of het wel van die cyste komt mijn klachten. Ik zie bij de symptomen van een cyste in de knieholte niet terug dat je last kan krijgen van een dik been. Het is ook geen vocht wat erin zit. voelt ook niet warm of rood aan. Ben hiermee ook naar de huisarts geweest en hij zegt dat het van de cyste komt. Hebben jullie daar ervaring mee dat je hele been dikker wordt aan de kant waar de cyste zit ? Alvast bedankt! Groetjes, Sara

Ook ik heb een cyste in rechter knieholte,daardoor is mijn knie plm 6 cm dikker als linker knie,ook is ie pijnlijk rondom mijn knie en kan ik mijn knie moeilijk buigen.

Laat een reactie achter